अमानक वर्ण

अमानक वर्ण  Hindi grammar questions for competitive exam part-5




1  शुद्ध वर्तनी    2 . अमानक वर्ण 

 (i)  -शुद्ध वर्तनी ➨ बर्तन की शुद्ध " वर्तनी " क्या है ?
बर्तन का शुद्ध वर्तनी ➨ "बर्तन " का शुद्ध वर्तनी   "बरतन "है ∣

  (ii) . अमानक वर्ण - हिंदी में बहुत से ऐसे वर्ण हुआ करते थे ,जो की वर्तमान समय में चलन में नहीं है ,अथवा हिंदी के मूल वर्णो में शामिल नहीं है।  इस प्रकार के  सभी वर्ण " अमानक वर्णो " की श्रेणी में  आते हैं Ι
 अर्थात वे   " वर्ण " जो पूर्व में तो मान्य रहे हो ,परन्तु वर्तमान वर्णमाला के दृस्टीकोण   से मान्य न  होते हो , अमानक वर्ण है ।
अमानक वर्ण क्या है ➨ ऐसे वर्ण जिनका कोई " मानक " न हो , तथा जो सर्वमान्य न हो " अमानक " वर्ण है , अथवा ऐसे वर्ण जिनका पहले तो मानक रहा हो परन्तु वर्तमान समय में उनका कोई " मानक " न  हो अमानक वर्ण कहलाते है ।

अमानक वर्ण किसे  कहते है ➨ जब कोई वर्ण वर्तमान परिपेक्ष्य  के मानकों  पर खरा नहीं उतरता अथवा वर्तमान में स्वीकार वर्णमाला में शामिल न  हो , अथवा पूर्व में स्वी…

Notes for Science Chapter 6 - Tissues (Class 9th)

Notes for Science Chapter 6 -Tissues (Class 9th)


Notes for Science Chapter 6 - Tissues (Class 9th)
Notes for Science Chapter 6 - Tissues (Class 9th)

Class 9 Biology Notes




Question answer


Question 1- what is tissue?


Answer- tissue is a group of similar cells which performs the same fraction and have a a common origin.


Question 2- name the type of tissues?


Answer- there are 3 types of simple tissues

1-parenchyma

2-collenchyma

3-selernchyma


Question 3- how are simple tissues different it from compile tissue in  plants ?


Answer- a simple tissue is made up of only one type of cell where as a complex is made up of different type of cells.


Question 4- what happens to the the cells formed by meristematic tissues?


Answer- the cells formed by meristematic tissue take up a specific role and loss their ability to divide. As a result, it differ from a a permanent sape, size and function is called differentiation.


Question 5- describe meristematic tissue with a diagram?


Answer- the growth of plants occurs only in in certain specific reasons. This is because the dividing tissue, also known as meristematic tissue is is located only e at the point. Depending on the region where they are present meristematic tissue are are classified as epical, lateral and intercalary new cells produced by meristem itself. But as they grow and mature there characteristic slowly change and they become different as components of other tissues.



1- ethical meristematic- present at the growing tips of of stems and roots important function to increase the the length of stems add root.



2- intercalary meristematic- present at the boss of leaves on near the nodes.



3- lateral meristematic- present on the lateral sides of stems and roots.



Important function- increase their thickness of roots and stem.


Questions 6- describe pare parenchyma tissue ? instruction function and types

Answer- composed of uNspecialised cellls with respectively thin cells walls large intercooler space, present in soft parts of the plants. Thus the main function is storage. The cells have thin cells walls made up of cellulose.


Question 7- describe collenchyma tissue structure and function?


Answer- composed of living and elongated cell with cell walls and irregular thickness at the corners. Very little inter cellular space. It provides mechanical support and elasticity e to plants. It helps in bending of leaves and stems.


Question 8 describe sclerenchyma tissue structure and function?


Answer-  composed of long narrow, and thick world cells. This tissue is made up of dead cells and there are no no no into colour spaces.
sclerenchyma cells are present in seeds, nuts, husk of coconut fibre of jute etc.



Question 9- it write complex permanent tissue-xylem and phloem.


Answer-


*xylem- it is responsible for keeping a plant hydrated xylem sap Travels upreards and has to overcome serious gravitational force to deliver water to a plants in upper extremities, specially in tall trees.



these are are mainly supportive in function and provide mechanical strength to the plant body.


*phloem- it is a living tissue in invascular plants that transport the solubility organic compounds made during photosynthesis and known as phetasynthesis, in particular the sugar sucrose two parts of the plant where needed.



Question10- name the different it type of animal tissue?


Answer- there are four type of animal tissues.

1- epithelial tissues

2- connective tissue

3- muscular tissue

4- nervous tissue


Question 11- name the various type of epithelial issues ?


Answer- there are five type of epithelial tissue

1- squamous

2-cuboidal

3-columnar

4-cilliated

5-glandular

Question 12- explain each



 1- squamous epithelial- it is a single larger of flat cells in contact with the basal lamina of the epithelial. This type of epithelial is often permeable and occurs where small molecules need to pass quickly th throrough membrane via federation or dysfunction.



2-cuboidal epithelial - simple cuboidal epithelium consists of a a mono layer of epithelial cells that appeared to be e Square- shaped in cross section. With large ,rounded, centrally located nuclei all the cells of this epithelium are directly attached to the the basement membrane.



3 -columar epithelial- the stomach wall with simple columnar epithelium visible as a lining at the top. Simple columnar epithelium is a columnar epithelium that is  Uni- layered. In humans a simple columnar epithelium lines most organs of the the digestive read including the stomach small intestine and large intestine.



4-Ciliated epithelial - some cuboidal or columnar cells have cilia, which are hair like projection on the the outer surface of the epithelial cells. These cilia can move and their movement transport the the material which comes in in contact with them. For an example in the respiratory tract,cilia present and the tree. Surface of the the epithelium push the mucus forward to clear it. This type of epithelium is thus is is called ciliated columnar or cliated cunoidal epithelium.



5- glandular epithelial- A gland is one or or more cells that produce and secret a a specific product. The product is always a water based fluid and usually contains proteins.



Question 13- name the various type of connective tissue? 


Answer- there are four type of connective tissue. 

1- loose connective tissue 

2- danse regular connective tissue. 

3-skeletal tissue 


4- fluid connective tissue 

Question 14- explain each 

1- loose connective tissue- it is is has jelly e like metrix made up of corbohydrates, proteins and three type of protein fibres. White collagen, yellow elastin and reticular fibres. It has more Matrix and less fibres. 



2- dense regular connective tissue- it is a fibrous connective tissue with more fibres and less matrix. Orientation of the fibre so our regular pattern in these tissues, that is why these are called dance regular connective tissue- tendons and ligaments are the examples of these tissues.



3- skeletal tissue- skeletal muscles is wrapped in e epimysium ,allowing structural integrity of the muscle despite constructions. The funtiond unit of a muscle fibre is called a sarcomere. Each myofiber is composed of actin and myosin myofibril repeated as a sarcomere.



4-fluid connective tissue- fluid connective tissue are those group of cells which make connection between different organs, thus tissue by their fluide matrix.

The connection are mostly e mean for the sales for their living. The fluid connective tissue is mainly blood and lyphm Eid.


Question 15- write short note on striated muscles, unstriated muscles, cardiac muscles ?


Answer-

1- strained muscles- strained muscles tissue is a muscle tissue that features repeating functional unit called sarcomeres. The presence of Sarcomeres manifest as a series of bands visible along the muscles fibres, which is responsible for the striated appearance in microscopic image of this tissues.

striated muscles


striated
striated 


2- unstriated muscles -
muscle tissue that contract without conscious control, having the form of layers for sweets made up of spindle shaped, unstriated cells with single nuclei and found in the Wall of internal organ such as the stomuch, intestine, bladder and Blood vessesls, excluding the heart.


3- cardiac muscles- cardiac muscles is striated muscles that is present only in the heart. Cardiac muscles fibre have a single nucleus, are are branched and joined to to one another by interconnected dics that contain junction for depolarization between cells and desmosomes To hold the fibres together when the heart contracts





Question 16- explain nervous tissue and diagram?


Answer- nervous tissue is found in the brain spinal cord and nervous. It is responsible for coordinator controlling many body activities. The cells in nervous tissue that generate and conduct impulses are called nerve cells. these cells have three principle parts : The dendrites, the cell body, and one oxygen.


smooth muscle

smooth muscle
smooth muscle



Question 17- define the term tissue ?


Answer- this is a group of cells that are are similar in structure and are are organised together to to perform a specific tast.


Question 2- how many type of element together makes up the xylem the tissue name them?


Answer- there are are four different type of cells that make up the xylem tissue .. there are

1-tracheids

2-vessels

3-xylem parenchyma

4-xylem fibers



Question 3- how are simple tissue different from Complex tissue in plants?


Answer-

simple tissue-

1- this tissue consists of only one types of cells.

2- the cells are more or less similar in structure and perform similar functions.

3- there type of simple tissue in plant are parenchyma,colllenchyma and sclerenchyma.

Complex tissue-

1- this tissue are made up of more than one type of cells

2- different type of cells perform different functions for example in the the xylem tissue,tracheids help in water transport whereas parenchyma stores food.

3- two types of complex permanent tissue in in plants are xylem are and phloem.


Question 4- difference between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall ?


Answer- parenchyma -

1- cell wall are relatively thin and the cells in parenchyma tissues are loosely packet.


2- the cell wall in this tissue is made up of cellulose.


Question 5- what are the function of stomata ?


Answers- function of the stomata

1- they allow the exchange of gases (cO2 and O2) with the atmosphere.

2-Evsporastion of bottle from leaf surface occurs through the stometa. thus the stometa help in the process of trasapiration.



Question 6- what is the specific function of the cordic muscles?


Answer- the specific function of the cardiac muscles is to control the contraction and relaxation of the heart.


cardiac muscles


Question 7- difference between striated, unstated and cardiac muscles on the basis of their structure and site location in the body?


Answer- 

one of the basis of structure

1- striated muscles-

* cells are cylindrial.

* alternate light and dark bands are present.

* cells are multinucleate.

2- unstriated muscles

1- cells are long

2- cells are not branched.

3- there are no Bond present.

4- cells are uninucleate.

3-Cardiac muscles

- cells are cylindrical

- cells are branched

- faint bands are present. IT sales are unique late.

* one the basis of location

1- strained- these muscles are present in body parts such as hands legs etc.

2- understated- is muscles control the movement of roots in the elementary canal the the contraction and relaxation of blood vessels etc.

* cardic - this muscles control the contraction and relaxation of heart.



Question 9- name of the the following 


1- please put that forms the inner lining of our mouth. 

2- tissue that connect muscles to to bone in humans. 

3- tissue that transports food in in plants. 

4- tissue that stores fat in our body. 

5- connective tissue with a fluid matrix. 

6- tissue present in the brain. 

Answer- 

1- epithelial tissue 

2- dense regular connective tissue. 

3-phloem 

4- adipose tissue 

5- blood 

6- nervous tissues 


Question 10- identify the type of the following: Skin, in bark of tree, lining of kidney tubal, vascular bundle. 


Answer- 
1 -skin - startified squamous epithelial tissue. 

2- bark of tree- simple permanent tissue 

3- bone- connective tissue 

4- lining of kidney tubal- cuboidal epithelial tissue. 

5- vascular bundle- complex permanent tissue. 


Question 12- name of regions in parechyma in tissue in present? 


Answers- leaves, fruits and followers are the reasons where the parenchyma tissue in present. 



Question 13- what is the role of epidermis in plants? 


Answer-epidermis is present on the outer surface of the the entire plant body. The cells of the epidermal tissue form a a continuous layer without any intercellular space. 

It performs the following important function : 

1- it is the protective tissue of the plant body. 

2- protects the plant against mechanical injury. 

3- it allow exchange of gases through the stomata. 


Question 14- how does the the cork act as a protective tissue? 


Answer- the outer protective layer aur bark of a tree is is known as cork. It is made up of dead cells. Therefore it protect the plant against mechanical injury temperature etc . It also presents the Loss of water by equaporation. 


1 - CHAPTER -5 - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE - CLICK HERE


इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

अमानक वर्ण

बाल विकास को प्रभावित करने वाले कारक pdf

sanskrit varnamala mock test