अमानक वर्ण

अमानक वर्ण  Hindi grammar questions for competitive exam part-5
1  शुद्ध वर्तनी    2 . अमानक वर्ण 

 (i)  -शुद्ध वर्तनी ➨ बर्तन की शुद्ध " वर्तनी " क्या है ?
बर्तन का शुद्ध वर्तनी ➨ "बर्तन " का शुद्ध वर्तनी   "बरतन "है ∣

  (ii) . अमानक वर्ण - हिंदी में बहुत से ऐसे वर्ण हुआ करते थे ,जो की वर्तमान समय में चलन में नहीं है ,अथवा हिंदी के मूल वर्णो में शामिल नहीं है।  इस प्रकार के  सभी वर्ण " अमानक वर्णो " की श्रेणी में  आते हैं Ι
 अर्थात वे   " वर्ण " जो पूर्व में तो मान्य रहे हो ,परन्तु वर्तमान वर्णमाला के दृस्टीकोण   से मान्य न  होते हो , अमानक वर्ण है ।
अमानक वर्ण क्या है ➨ ऐसे वर्ण जिनका कोई " मानक " न हो , तथा जो सर्वमान्य न हो " अमानक " वर्ण है , अथवा ऐसे वर्ण जिनका पहले तो मानक रहा हो परन्तु वर्तमान समय में उनका कोई " मानक " न  हो अमानक वर्ण कहलाते है ।

अमानक वर्ण किसे  कहते है ➨ जब कोई वर्ण वर्तमान परिपेक्ष्य  के मानकों  पर खरा नहीं उतरता अथवा वर्तमान में स्वीकार वर्णमाला में शामिल न  हो , अथवा पूर्व में स्वी…

Përgjegjësia Ekologjike

Përgjegjësia Ekologjike 

Përgjegjësia Ekologjike
Përgjegjësia Ekologjike 
Q1- Si formohet një biosferë?Përgjigje: Biosfera është formuar nga toka, uji, ajri, bimët dhe organizmat.

P-2: Cili është përcaktimi i mjedisit?Përgjigje - Kur një vend, njerëz, objekte dhe natyra rrethojnë një organizëm, ai quhet "mjedis".


Pyetja 3 - isfarë është Jivom?

Përgjigje - Një ekosistem me një lloj të veçantë të jetës bimore ose shtazore në tokë quhet "Jeevom".

Pyetja-4 Cilat vende vendosen në listën "Mega Diversiteti"?Përgjigje - Vendet ku "biodiversiteti" është i bollshëm, ato vende janë vendosur në "Mega Diversiteti List".


Pyetja-5 isfarë është ushqimi?

Përgjigje - 5 kafshë varen nga bimët dhe kafshët e tjera për ushqimin e tyre. Ky proces quhet "ushqim".


Pyetja-6: Cilat janë llojet e kafshëve të bazuara në ushqim?Përgjigje: Ekzistojnë tre (3) lloje të kafshëve në bazë të ushqimit. (1) Vegjetariane ⤇ Ata që hanë vetëm bimë ose bimësi. (2) Jo-vegjetarianë që mund të hanë vetëm mish. (3) Omnivores të cilët janë të aftë të hanë perime dhe mishPyetje-7 Kush janë "parazitët"?Përgjigje - Parazitët janë kafshë që ushqehen nga trupi i të tjerëve, por ato shkatërrohen - të tilla si ju, çarçafët, mushkonjat, etj., Janë të gjithë parazitë.


Pyetje- 8 percentagefarë përqindje e karbohidrateve përbëjnë trupin tonë?Përgjigje: Karbohidratet përbëjnë rreth 1% të trupit tonë.


Q-9 Cili është burimi i karbohidrateve?Përgjigje - Më poshtë janë burimet e karbohidrateve, të tilla si - patatet, frutat, kokrrat, sheqernat etj.


Q-10 - Cili është ndryshimi midis "dhjamit" të marrë nga kafshët dhe "dhjamit" të marrë nga bimët?

Përgjigje - Yndyra fitohet nga kafshët. Ajo është gjysmë e vdekur. Ndërsa yndyra që merret nga bimësia është në formë të lëngshme.


Pyetja - 11 - Cilat janë burimet e "yndyrës"?Përgjigje - Më poshtë janë burimet e yndyrës.
    
Gie, gjalpë, bajame, djathë, shpendë, mish, soje, etj.


Pyetja-12 - Cili është funksioni i yndyrës?Përgjigje - Fat ka funksionet e mëposhtme. Prodhimi i energjisë, mbajtja e një temperature të caktuar në trup, formimi i qelizave, etj.


Pyetje-13 - Projekti i luginës së lumit Diell-1952 Cilat efekte anësore u panë në mjedis?


Përgjigje - Për shkak të këtij projekti - më shumë se 5000 km katror zonë u shfaros.Pyetja-14 - Ku gjendet bima Yava?


Përgjigje: Bima Yava është gjetur në Himachal Pradesh dhe Arunachal Pradesh.

Pyetje - 15 - Cilat janë karakteristikat e bimës Yava?Përgjigje - Bima Yava ka karakteristikat e mëposhtme.(i) ashtë bimë medicinale.(ii) Kjo bimë prodhon ilaçe për kancer.(iii) Nga pikëpamja e shitjes në botë, ilaçi i bërë nga kjo bimë shitet më shumë se të gjithë ilaçet e tjera.Pyetje - 16 - Sa ishte numri i tigërve të mbetur në 1973?


Përgjigje - 1827.Pyetje - 17 - Ku ndodhet "Bhide Dev Dakav Century"?


Përgjigje - Në rrethin Alwar të Rajasthan.

Pyetja-21 - typefarë lloj ligji është "Menaxhimi i Përbashkët i Pyjeve"?

Përgjigje - "Menaxhimi i Përbashkët i Pyjeve" ka këto karakteristika.(i) Punon për mbrojtjen e pyjeve të degraduara.(ii) Në këtë, njerëzit e fshatit dhe stafi i pyllit punojnë së bashku.(iii) Fshatarët marrin "jo lëndë drusore" - në këmbim të punës.Pyetja 22 - messagefarë mesazhi dha lëvizja "Ruani farën" e fermerëve Tehri?


Përgjigje - Ai dha mesazhin se - të korrat mund të prodhohen edhe pa përdorimin e plehrave kimike. Prandaj, fermerët nuk duhet të përdorin plehra kimike.Pyetje - 23 Në cilën "ngjyrë" kafshët shohin gjithçka që zgjohet natën?


Përgjigje - E zezë dhe e bardhë.Pyetja-24 - Sa kilogram është elefanti i tre muajve?Përgjigje - 200 kg.
Pyetje - 25 - kindfarë lloj skenash përshkruhen në "pikturën Madhubani"?


Përgjigje - Pemët - bimët, njerëzit, kafshët - zogjtë, phulwari etj.Pyetja-26 - Cilat lule tërheqin më shumë bletët e mjaltit?


Përgjigje - Lule Lychee.Pyetja-27 - Cilat janë efektet anësore të tokës në përdorimin e tepërt të plehrave dhe pesticideve?Përgjigje - Dheu bëhet shterpë.Pyetje - 28 - Trupi i njeriut ka nevojë për 20 lloje të proteinave, si plotësohen këto?

Përgjigje - Në këtë, trupi sintetizon 10 lloje të proteinave, 10 llojet e mbetura të proteinave merren nga ushqimi.Pyetja - 29 - meanfarë do të thotë "proteina e derivuar"?Përgjigje - Proteinat që formohen nga dekompozimi ujor i proteinave natyrore. Quhet "proteina e prejardhur". Të tilla si - protonet dhe peptonet etj.Pyetja-30 - kindfarë lloj cadre bëhen në zonat ku bie borë?Përgjigje - lloji konik.Pyetja-31 "Changthang" ndodhet në Indi?Përgjigje - Mbi Ladakh - në një lartësi prej 5000 metrash.

Pyetja-32 - doesfarë do të thotë "Changthong"?Përgjigje - "Ku jetojnë shumë pak njerëz".Pyetja-33 - Cila është popullsia e përgjithshme e "Changthang"?Përgjigje - Rreth 5000


इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

अमानक वर्ण

बाल विकास को प्रभावित करने वाले कारक pdf

बाल विकास के सिद्धांत हिंदी पीडीएफ