अमानक वर्ण

अमानक वर्ण  Hindi grammar questions for competitive exam part-5




1  शुद्ध वर्तनी    2 . अमानक वर्ण 

 (i)  -शुद्ध वर्तनी ➨ बर्तन की शुद्ध " वर्तनी " क्या है ?
बर्तन का शुद्ध वर्तनी ➨ "बर्तन " का शुद्ध वर्तनी   "बरतन "है ∣

  (ii) . अमानक वर्ण - हिंदी में बहुत से ऐसे वर्ण हुआ करते थे ,जो की वर्तमान समय में चलन में नहीं है ,अथवा हिंदी के मूल वर्णो में शामिल नहीं है।  इस प्रकार के  सभी वर्ण " अमानक वर्णो " की श्रेणी में  आते हैं Ι
 अर्थात वे   " वर्ण " जो पूर्व में तो मान्य रहे हो ,परन्तु वर्तमान वर्णमाला के दृस्टीकोण   से मान्य न  होते हो , अमानक वर्ण है ।
अमानक वर्ण क्या है ➨ ऐसे वर्ण जिनका कोई " मानक " न हो , तथा जो सर्वमान्य न हो " अमानक " वर्ण है , अथवा ऐसे वर्ण जिनका पहले तो मानक रहा हो परन्तु वर्तमान समय में उनका कोई " मानक " न  हो अमानक वर्ण कहलाते है ।

अमानक वर्ण किसे  कहते है ➨ जब कोई वर्ण वर्तमान परिपेक्ष्य  के मानकों  पर खरा नहीं उतरता अथवा वर्तमान में स्वीकार वर्णमाला में शामिल न  हो , अथवा पूर्व में स्वी…

class 8 geography chapter 3 extra questions and answers

class 8 geography chapter 3 extra questions and answers

Minerals and power resources 





Question 1- name any e three common minerals used by you everyday? 


Answer- the minerals used in in our daily life are -: Salts, iron, copper etc. 


Question 2- tu what is an ore ? Where are the the ores of metallic minerals generally located? 


Answer  - an ore is a row form of minerals are found in a a given rock. The ores of metallic minerals are are found in hard- rock under the contain minimum quantity of that mineral. So that it can be e interacted. 

Question 3- name two regions which in natural gas resources. 

Answer- the regions which are rich this Reserves of natural gas resource are 

1- russiya, uk, and Norway in Europe. 

2- jaisalmer, krishna Godavari besan and digboi reason in India. 


Question 4- which sources of energy would you suggest for rural areas? 


Answer- 

 rural areas- 

1- biogas energy and solar energy for rural areas. 

(b) coastal areas. 
- hydel and tidal, wind energy for coastal areas. 

(c) arid areas 

- wind and solar energy for arid areas. 



Question 5- give five ways in in which you can save energy at home? 


Answer- five ways in which energy can be saved at home 

1- switching off lights, fans and other electrical items when not they are not in use. 

2- by seeing that electrical device are operating efficiently. 

3- using LED bulbs, tubelight, tV and computer monitor. 

4- cooking goods in in pressure cookers and keeping the lids of pens: Cooking. 

5- unplugging electrical device when not in use. 


Question 6- environment aspects must be carefully looked into before building huge dams? 


Answer- it is because:- 

1- dance create in balance in the earth equilibrium. 

2- deforestation leads to environmental pollution. 

3- people become displaced. It it require shifting causing lot of hard shapes. 

4- it traits of flood and earthquake. 

Question 7 difference between conventional and non conventional source of energy? 

Answer- 

conventional 

1- have been common 

2- are generally it enhavstible. 

3- are mostly polluting. 

4- example - coal, fire ,wood. 

Non-conventional 

1- are not conventionally used. 

2- are generally in Alhashtable. 

3- are mostly non-polluting. 

4- example  - solar energy, nuclear energy. 


Question 8- difference between biogas and natural gas? 


Answer- 

Biogas- 

1- formed using organic waste sach and dead plant and animal matter, animal dung and Kitchen waste. 

2- is a non conventional source of energy. 

3- if easily available 

Natural gas 

1- found along with petroleum deposits and get released when curd oil is is what to the surface. 

2- if a conventional source of energy. 

3- not easily available very few containers have sufficient to natural gas reserves of there own. 

4- is a cleaner fuel. 

5- used as domestic fuel as wall as industrial fuel. Biogas messenger 

Question 9- difference between ferrous and non-ferrous? 


Answer- 

ferrous 

1- a metallic minerals that contain iron. 

Example:- iron ore 

Non ferrous 

1- a metallic minerals that does not contain. Example gold ,silver. 

Question 10- what is the different between metallic and nonmetallic? 

Answer- 

Metallic 

1- are minerals containing metal in a form. 


2- they are hard substance that conduct heat and electricity. 

3- they have lustre. 

4- iron ore, bauxite,manganese are the example of metallic. 

Non metallic 

1- A minerals not containing metal. 

2- they are soft and cannot conduct heat and electricity. 

3- they do not have lustre. 

4- limestone, coal and petroleum are the example of non metallic. 




इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

अमानक वर्ण

बाल विकास को प्रभावित करने वाले कारक pdf

बाल विकास के सिद्धांत हिंदी पीडीएफ